LOCAL HEROES: SUPERMARKT MIKROS

Local Heroes: Serie portretten van lokale ondernemers (of andere helden) die een waardevolle bijdrage leveren aan de buurt.

 

Posted by | 18 sep, 2015 | , , |

local-heroes-mikros-zeeheldenkwartier

Geliefde buurtsuper

Aziz is een man van weinig woorden, rustig van aard maar altijd druk in de weer. Drieëntwintig jaar geleden opende hij Mikros, de kleine buurtsuper op de hoek van de Piet Heinstraat en de Zoutmanstraat. Men komt hier graag en vaak. Veel klanten komen dagelijks, sommigen zelfs meerdere malen op een dag.

Inmiddels runt Aziz de winkel samen met zijn oudste zoon Fatih. Als ik Fatih vraag waar hij het meest trots op is zegt hij: “Op mijn vader en op wat hij bereikt heeft. Hij is nooit bang geweest stappen te nemen als ondernemer en heeft altijd geïnvesteerd in de winkel.” Net als zijn vader maakt Fatih zich niet snel ergens druk over: “Ik ben heel makkelijk want of je nu zit te stressen of niet, het maakt meestal toch niet uit.”

DOCHTER IS FELLE TANTE

Remziye, de temperamentvolle oudste dochter, daarentegen geeft ronduit toe heel anders in elkaar te zitten. “Met mij moet je echt geen ruzie krijgen. Ik ben echt héél erg. Ik dacht dat het wel minder zou worden maar ik word alleen maar feller. Volgens mijn moeder is het maar goed dat ik geen jongen ben, want dan zou ik altijd vechten.”

Ayse, de jongste dochter (zie foto) is zachter. Ook zij werkt in de winkel, net als haar twee jongere broers Ahmet en Ismail. Over de bedrijfsvoering is nooit gedoe. Iedereen heeft het volste vertrouwen in Aziz en Fatih.

Het assortiment is verrassend groot. Fatih: “Wij bieden zoveel mogelijk producten aan die de Albert Heijn niet heeft.” Groente, fruit en brood zijn de belangrijkste productgroepen. Maar ook voor biologisch appelsap, gedroogde goji-bessen en andere ‘super foods’ kun je hier terecht. “Wij zijn altijd bezig met nieuwe dingen. Sinds kort hebben wij bijvoorbeeld oud-Hollands snoep en gelatinevrij drop. Dat loopt als een trein.”

LEKKER BROOD

Sinds begin dit jaar verkoopt Mikros ook desem- en speltbrood van bakkerij “Lekker Brood”. Deze bakker had een winkel iets verderop maar kon daar tot zijn spijt niet blijven. Vlak voor de verhuizing liep de vrouw van de bakker hier binnen om iets te kopen. “Kunnen jullie ons brood hier niet verkopen?” vroeg ze, half als grapje. Binnen no-time was het rond. Bij Mikros werd een hoek vrijgemaakt, de toonbank werd er naartoe gedragen en zo ontstond de unieke ‘shop-in-shop’. Het bleek voor iedereen een succes. De buurt is blij dat Lekker Brood nog verkrijgbaar is, de bakker is blij want zijn brood wordt goed verkocht en het bracht Mikros veel nieuwe klanten.

“Kleine ondernemers gunnen elkaar veel en helpen elkaar. En het leuke is dat wij daar allemaal beter van worden!” Fatih heeft het goed begrepen en zo trots als hij op zijn vader is, zo trots mag zijn vader op hem zijn.

Tekst: Florine Kuethe
Foto: Harry Verwayen

IN DE SCHIJNWERPER SUPERMARKT MIKROS

“Rekening houden met de trends van kookboeken”

Ruim tweederde van de Nederlandse bedrijven met personeel blijkt een familiebedrijf te zijn.
Dit geldt ook voor de supermarkt Mikros van de familie Karabulut aan de Piet Heinstraat in Den Haag.
In 1993 is Aziz Karabulut met deze winkel gestart, en na verloop van tijd kwamen zijn dochter Remziye en zoon Fatih erbij.
Inmiddels runnen vader en zoon samen de winkel…

Bron: interview British American Tobacco Connect, Onderzoekscentrum Nyenrode, Center for Entrepreneurship, Juli 2013

img_3527
img_3530

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress